Rubriky
Světlušky

Dušičková výprava světlušek

Jak se světlušky popraly s deštivou výpravou na dušičky?

Sychravo, nepřetržitý déšť a mlha… Ani takové počasí neodradilo devět světlušek a mě s Arpinkou, abychom vyrazily v sobotu 2. 11. na výpravu.

Vlak nás odvezl do Semil, odkud vychází Riegrova stezka. Mokré barevné podzimní listí dodávalo stezce zvláštní atmosféru. Světlušky během cesty doplňovaly křížovku. Správné výrazy hledaly na informačních tabulích, které upozorňovaly na zajímavosti na stezce. Viděly jsme například jez vodní elektrárny s odbočným vodním podzemním ramenem a zdroj pitné vody v podobě vybudované studánky pojmenované podle semilského rodáka, spisovatele Antala Staška. Potkaly jsme také mloka skvrnitého.

Krásnou přírodou jsme došly do Spálova. V hotelu „Pod Spálovem“ jsme se ohřály u krbu, zahřály se teplým čajem a olizovaly se nad dobrotami, které pro nás připravil pan majitel… na účet podniku. Poté jsme se zase navlékly do pláštěnek a pokračovaly do Železného Brodu. Odtud nás vlak odvezl zpět do Bělé. Přestože jsme měly výpravu dešťovou, byla plná smíchu, skvělých zážitků a milých překvapení. Byly jsme výpravou nadšeny a už se těšíme na další, která bude vánoční.

                                                                                                                                              Renča