Rubriky
AKCE Středisko

Zathura – vesmírné dobrodružství

Možná to vypadá jako obyčejná desková hra, třeba jako Člověče, nezlob se, ale nenechte se mýlit. Zathura vás vtáhne do děje, je reálnější, než si myslíte; jak jednou začnete hrát, už není cesty zpět, musíte dohrát.

První karta, co na nás vypadla, nesla název „Získejte svou raketu“.  A to víte, taková raketa, to není levná věc. Takže nastal boj o peníze, každý se je snažil získat různými způsoby, ať už ve zlatých dolech, v aréně v soubojích proti sobě, sázením nebo vykradením pokladnice jiné posádky. Poté v dražbě  nejvyšší nabídka získala vesmírnou loď. S úspěchem odletěly všechny čtyři týmy.

Cestou jsme zachránili uvízlého kosmonauta z černé díry, což nás málem stálo vlastní život.  Ale nelitovali jsme, protože nám byl skvělým rádcem a průvodcem.

Hned v sobotu ráno nás čekala úniková akce před deštěm meteoritů. Jen, co jsme se dostali z tohoto nebezpečí, bylo potřeba doplnit zásoby, na což je potřeba spolupráce celé posádky. Vyhnout se pirátům a rychle pryč. Míjíme sluneční soustavu a letíme do míst, kde není zrovna bezpečno.


Další karta: „Navštívili vás Zorgoni“. Ale kdo jsou ti Zorgoni? Na to nám odpověděl náš přítel, zachráněný kosmonaut: „Zorgoni  jsou velcí silní ještěři, co se pořád táhnou za teplem, i k malé jiskřičce se stahují jako můry. Létají po celé galaxii, hledají cokoliv, co by se dalo zapálit. Skutečným problémem je ale jejich žravost, pořád jenom žerou. Maso – a vy jste taky maso!“  Zachvátila nás panika, všechny týmy se spojily, aby odlákaly pozornost Zorgonů, založily oheň na různých místech, a tím všichni zvládli uniknout.

Po probuzení z kryonického spánku jsme se dostali do obchodní zóny. I ve vesmíru potřebujete peníze, abyste přežili. Takže jsme se pustili do obchodování, tentokrát každý sám za sebe. V bance si každý půjčil peníze a snažil se levně koupit a dráž prodat, splatit půjčku a něco vydělat, a přitom se nenechat okrást piráty. Ne všem se ale dařilo, někteří si jen půjčovali nebo prodávali pod cenou, takže pár se jich dostalo i do dluhů. Na štěstí se zase projevil týmový duch a každý dal své vydělané peníze do společné kasy posádky, takže nikdo nemusel zůstat uvězněný jako dlužník.  Jen se trochu zdrželi za ostatními.

Když má váš robot poruchu a snaží se vás zabít, musíte utíkat a schovávat se. A ani si nestihnete všimnout, že se k vám blíží Zorgoni. Nezbývá než se evakuovat. Zorgoni se zmocnili Zathury a chystají se ji spálit; pokud se tak stane, zůstaneme všichni uvízlí ve vesmíru, což nesmíme dopustit!  Rozdělili jsme se na průzkumníky a navigátory. Navigátoři pomocí mapy navigovali průzkumníky, kteří pronikli do zorgonské lodi. Všichni prokázali velké odhodlání i komunikační schopnosti a podařilo se jim Zathuru získat zpět.

Pak už zbývala poslední karta – „Mise nálepka“.  Zde se všechny týmy utkaly ve velkolepé bitvě proti sobě.  A první tým doletěl do cíle a my se zase vrátili na Zemi, plni skvělých zážitků a nových zkušeností.

Míla